Açıklamada, grip vakalarındaki artış nedeniyle Acil Polikliniklerine ve Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) yapılan başvurularda çok ciddi oranda bir artış olduğu belirtildi.
Açıklamada, gripin ani başlayan ateşle birlikte, yaygın vücut ağrısı, kas ağrıları, baş ağrısı, boğaz ağrısı, bazen burun akıntısı ile kendini gösterdiği vurgulandı. Gripin viral bir hastalık olması nedeniyle kendiliğinden iyileşebildiği ancak nezleye göre daha fazla komplikasyon gösterebildiği belirtildi.
AHEF Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, grip vakalarındaki artış nedeniyle Acil Polikliniklerine ve ASM'lere yapılan başvurularda çok ciddi oranda bir artış olduğunu belirterek, "Hastalar randevu bulamıyor, ASM kapılarında kuyruklar oluşuyor. Gerçekten tedavi ihtiyacı olan hastalar bekleyemediği için sağlık hizmetine ulaşamadan evlerine dönüyorlar" dedi.
Vatandaşlara uyarılar
Dr. Nehir, bu yükü hafifletmek için hep birlikte çalışılması gerektiğine dikkat çekerek, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:
Her şikayet, bir sağlık kuruluşuna başvuruyu gerektirmez. Bu hastalıkların çoğu kendiliğinden iyileşir.
1 haftadan uzun süren şikayetler olduğunda, ateşin tedaviye rağmen düşmediği durumlarda, öksürüğün fazlalaştığı, özellikle soluk alıp vermekte zorlanma başladığı durumlarda, 2 yaş altı çocuklarda ve risk grubundaki hastalarda (diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, astım vb.) hızlı soluma, zor nefes alma gibi bir durum olduğunda bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
Maske kullanımı ve beslenme
AHEF tarafından yapılan açıklamada, grip döneminde bolca sıvı tüketiminin önemli olduğu belirtilirken beslenmeye dikkat edilmesi gerektiği de altı çizildi. Açıklamaya göre en önemlisi de hastalığın bulaşıcılığını önlemek adına maske kullanılması.
Dr. Nehir, maske kullanımı ile ilgili ise "Kapalı ortamlarda, kalabalık ortamlarda maske kullanmalı ve olabildiğince böyle ortamlarda az süre geçirmeye çalışmalıyız. Hatta önerimiz şu ki Sağlık Bakanlığı tarafından özellikle toplu insan yoğunluğunun olduğu başta sağlık tesisleri olmak üzere kapalı alanlarda (AVM, toplu taşıma araçları, kafe ve kahvehaneler gibi) maske zorunluluğu getirilmesi, toplum sağlığı ve sağlık sisteminin yükü düşünüldüğünde elzem bir hale gelmiştir" dedi.
Aile hekimlerinin asli görev ve sorumluluklarına dönmesi
AHEF'ten yapılan açıklamada, aile hekimlerinin asıl görev ve sorumluluklarına dönmeleri gerektiği vurgulandı. Açıklamada, "Grip ağır geçebilen bir hastalıktır. Bu sebeple aşılama dönemlerinde risk grubundaki herkes aşılanmalıdır. Bu konularda detaylı bilgiye aile hekimlerinizden ulaşabilirsiniz. Aile hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezleri, birinci basamak sağlık hizmetlerinin koruyucu sağlık kısmında önemli bir görev ve sorumluluk almaktadır. Birçok konuda özellikle hastalıkların önlenmesi ve hastalıklardan korunma noktasında değerli bilgiler verebilecek Aile Hekimliği Merkezleri, ciddi bir iş yükü altına sokulup gerçek amacından uzaklaştırılmıştır. Gerçekçi olmayan hedefler konularak iş motivasyonu düşürülmüş, yaşadığı sorunlar nedeniyle de bir türlü kendi görev ve sorumluluklarına vakit ayıramaz hale getirilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Sağlık Bakanı'na ziyaret
AHEF Başkanı Dr. Nehir, aile hekimlerinin ve Aile Sağlığı Merkezlerinin sorunları bir an önce çözüme kavuşturularak asli görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi konusunda uygun ortamın sağlanması, gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılmasının önem arz ettiğini belirterek, "Çözüm önerilerimizi ve sahanın gerçeklerini ifade edebilmek, hatta ortak bir akılla tüm bu sorunların giderilebilmesi için çalışmalar yürütmek adına sayın Sağlık Bakanımızı ilk fırsatta ziyaret edebilmek isteriz" dedi.