Bölgedeki önemli sorunlardan biri olan erkek ve dişi fıstık ağaçlarının aynı anda çiçek açmaması nedeniyle yaşanan tozlanma ve döllenme problemlerine çözüm aranıyor.

Müdür Aydın ve uzman ekiplerin saha çalışmaları sonucunda hazırlanan özel bir proje hayata geçiriliyor. Proje kapsamında, farklı ağaçlarda bulunan erkek çiçeklerin polenlerinin zamanında dişi çiçeklere ulaşmasını sağlamak amacıyla Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden uygun erkek fıstık çeşitlerinin kalemleri talep edildi. Bu kalemler, Batman'daki fıstık bahçelerinde aşılama yöntemiyle çoğaltılarak tozlanma sorununa kalıcı bir çözüm hedefleniyor.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın aktifleri  160 milyar TL’ye ulaştı Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın aktifleri 160 milyar TL’ye ulaştı

Saha incelemeleri sırasında çiftçilerle de bir araya gelen İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, fıstık verimini artırmaya yönelik kararlılıklarını vurguladı. Aydın, "Teknik personelimiz sürekli sahada incelemelerde bulunuyor. Antepfıstığında yeterli ve kaliteli meyve elde etmek için tozlanma ve döllenme hayati önem taşıyor. Bu nedenle Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü'nden destek istedik," dedi.

Çiftçilerin sorunlarına yakın ilgi gösterdiklerini ve her zaman yanlarında olduklarını belirten Aydın, Batman'da Fıstık Entegre Mücadelesi kapsamında kurulan WhatsApp iletişim grubu aracılığıyla yaklaşık 400 çiftçiye anlık bilgi ve destek sağladıklarını da sözlerine ekledi. Bu çalışmalarla Batman'ın fıstık üretiminde önemli bir artış hedefleniyor.