Eğitim

Batman Üniversitesinden Elektrik Kesintilerini Azaltacak Proje

Batman Üniversitesi öğretim üyeleri, kesintisiz elektrik enerjisi hizmeti sağlanabilmesi amacıyla önemli bir proje geliştirdi.

Abone Ol

"Artırılmış Gerçeklikle Röle Koordinasyon ve Test Sisteminin Geliştirilmesi" adını taşıyan proje, enerji sürekliliğini sağlama ve sistem güvenliğini artırma konusunda sektöre yenilikçi çözümler sunmayı hedefliyor.

Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul, Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür ve Dr. Öğr. Üyesi Yasin Sönmez tarafından TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında hayata geçirilen proje, artırılmış gerçeklik (AR) ve yapay zekayı bir araya getirerek enerji sistemlerinde önemli bir başarı hedefliyor. Proje kapsamında yapay zekayla çalışan AR gözlük ile röle görüntülenecek ve bu görüntüler sayesinde arızalara uzaktan ve etkin müdahale sağlanabilecek. Elektrik kesintilerinde kırsal alanlarda bulunan enerji nakil sistemlerine anlık erişim sağlanıp röle uzmanlarının müdahalesi ile arızaların giderileceği, böylece kesintisiz bir enerjinin yanı sıra zamandan önemli tasarruf sağlanacağı bildirildi.

Proje kapsamında geliştirilen teknolojiyle elektrik dağıtım şebekelerindeki rölelerin montaj, ayar, koordinasyon ve test süreçleri dijitalleştirilecek ve VR gözlük ile kontrolü sağlanabilecek. Bu sayede, enerji kesintilerine yol açabilecek sorunlar daha hızlı bir şekilde tespit edilerek giderilebilecek ve müdahale süreçleri daha etkin hale gelecek. Projenin temel hedefinin röle koordinasyon süreçlerinde yaşanan aksaklıkları gidererek enerji sistemlerinde daha yüksek verimlilik ve güvenilirlik sağlamak olduğu kaydedildi. Kritik enerji hatlarında yanlış röle ayarlarının sebep olabileceği risklerin bu yenilikçi teknolojiyle minimuma indirileceği vurgulandı. Artırılmış gerçeklik teknolojisinin etkin bir şekilde kullanıldığı bu sistem, elektrik dağıtım şirketleri ve orta gerilim şebekelerine sahip firmalar için büyük bir değer taşıyor. Geliştirilen ürünün; yalnızca enerji kesintilerinin azaltılmasına değil, aynı zamanda elektriksel arızaların hassas bir şekilde tespit edilmesine de imkân tanıması amaçlanıyor. Bu yenilikçi yaklaşımın enerji dağıtımında maliyetlerin düşürülmesine ve sistem güvenliğinin artırılmasına katkı sunması bekleniyor.

Rektör Prof. Dr. İdris Demir; projeye ilişkin; “Üniversitemizin, yerli ve milli imkânlarla geliştirdiği bu proje, ülkemizin enerji sektöründe bağımsızlık ve sürdürülebilirlik hedeflerini katkı sunacak. Akademisyenlerimizin bilgi birikimi ve azmiyle ortaya çıkan bu çalışma, yalnızca ulusal enerji politikalarına değil, küresel düzeyde de enerji teknolojilerine çözüm üretecek niteliktedir. Projeye emek veren tüm proje çalışanlarını tebrik ediyorum” dedi.