Dijital güvenlik şirketi ESET, bu risklere dikkat çekerek çocukları korumaya yönelik 7 öneri sıraladı.
En yaygın risklerden biri zararlı yazılımlar:
Virüs, truva atı ve solucan gibi bu yazılımlar, genellikle sahte oyun sitelerinde karşımıza çıkıyor. Ebeveynler, lisanslı ve güncel bir güvenlik yazılımı ile çocuklarının tehlikeli web sitelerine ve uygulamalara erişimini engelleyebilir.
Çocuklar, kimlik hırsızlığı ve ailenin mali kayba uğraması gibi riskler de taşıyor:
Küçük bilgi parçacıklarının toplanmasıyla kimlik hırsızlığı gerçekleşebiliyor. Bu nedenle hassas bilgilerin paylaşılmaması konusunda ebeveynler çocuklara uyarıda bulunmalı ve online bankacılık ve alışveriş işlemleri büyükler tarafından yapılmalı.
Siber saldırganlar, cazip teklifler sunarak veya sahte mesajlar atarak kimlik ve şifre bilgilerini ele geçirmeye çalışabiliyor. Bu durum siber dolandırıcılığın yaygın örneklerinden biri.
Çocuklar, siber zorbalıkla da karşı karşıya kalabiliyor. Akranları tarafından tehdit veya aşağılanma, duygusal travmalara yol açabiliyor. Bu gibi durumlarda misilleme yapmak yerine ebeveynlerden ve yetkililerden destek alınmalı.
İstenmeyen mesajlar da risk oluşturuyor. Spam e-postalar yoluyla gelen şifre-fidye yazılımları, çocukların cihazlarını ele geçirebiliyor.
ESET'in 7 Önerisi:
- Güvenlik yazılımı kullanın.
- Hassas bilgileri paylaşmayın.
- Kimlik avı saldırılarına karşı dikkatli olun.
- Siber zorbalıkla mücadele edin.
- İstenmeyen mesajlara karşı dikkatli olun.
- Çocuklarınızla internet güvenliği hakkında konuşun.
- Çocuklarınızın çevrimiçi aktivitelerini izleyin.
Ebeveynler, bu önerileri dikkate alarak çocuklarını dijital dünyadaki tehlikelerden koruyabilir.