Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine 62 gün gibi kısa bir süre kaldı…
Millet ittifakının adayı, biraz fırtınalı ve birazda sert rüzgârların estiği 6’lı masanın aldığı uzlaşı kararı sonucunda, benim uzun zamandır tahmin ettiğim gibi Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismiyle netlik kazanmış oldu.
Millet ittifakının son olarak uzlaşmaya vardığı 12 maddelik metin, bence seçimi kazanma şanslarını oldukça arttırdı.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçilmesi durumunda ittifakta yer alan genel başkanların yanı sıra Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’ın da cumhurbaşkanı yardımcıları olacakları sanırım son derece akılcı ve kimsenin beklemediği bir hamleydi…
6 genel başkanın imza altına aldığı ve 12 maddeden oluşan mutabakat metnine dilerseniz şöyle bir göz atalım;
1- Geçiş sürecinde Türkiye'yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.
2- Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.
3- Geçiş sürecinde Millet İttifakı'na dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.
4- Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecektir.
5- Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır.
6- Geçiş sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.
7- Cumhurbaşkanlığı kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.
8- Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı kararları, kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakı'na dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.
9- Geçiş sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.
10- Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanı'nın var ise siyasi parti üyeliği sona erecektir.
11- Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır.
12- İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanı'nın uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır.
İşte bu maddelerle seçime girecek olan millet ittifakının seçimden nasıl bir sonuçla çıkacağını seçim günü hep birlikte göreceğiz…
Anacak 5 siyasi lider de kendilerinden o kadar çok eminler ki, bu seçimlerde cumhurbaşkanı yardımcısı olacakları için, milletvekilli seçimlerinde aday olamayacaklar…
Bana göre bu seçim, millet ittifakında yer alan bazı partilerin ‘var’ ya da ‘yok’ olma seçimi olarak değerlendiriyorum.
Keza cumhur ittifakının da bu seçimde en çok zorlanacağı ve belki de kaybetmeye en yakın seçimi olarak görüyorum…
Tabi kalan süre zarfında her an her şey olabilir ama şu çok açık ve net; cumhurbaşkanlığı seçiminde her iki taraf içinde bu seçim çok çetin ve zorlu geçecek…
Şimdi gelelim diğer önemli konu olan milletvekilliği seçimlerine…
Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte 14 Mayıs Pazar günü yapılacak olan genel seçimlerde şimdi de partilerde milletvekilliği aday adaylık başvurucu süreci başladı.
Tabi 6’lı masadaki partiler sanırım yine birçok ilde ortak aday üzerinde anlaşacak ve parlamentoda da güçlü bir şekilde yer almak isteyeceklerdir...
Hangi illerde hangi partiler aday gösterecek, hangi partiler diğer parti adaylarına destek verecek bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Batman milletvekilliği seçimi için 6’lı masanın nasıl bir seçim stratejisi izleyecekleri genel başkanların alacağı karar sonrasında belli olacak.
Sonuç itibariyle 14 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri hem ülke genelinde hem de Batman için gerçekten birçok ihtimalleri bünyesinde barındıran bir seçim olarak tarihe geçecektir diye düşünüyorum.
Bakalım seçime 62 gün kala önümüzdeki günler bu tarihi seçim için bizlere neleri gösterecek, hep beraber göreceğiz…