Kürt dilinde yürüttüğü kültürel çalışmalar ile Kürt medyası alanında önemli bir yere sahip olan “Banga Heq Ji Kelhaamed Dergisi,” 16. yıldönümünü düzenlediği panel ile kutladı. Panelin ikinci oturumunda bir selamlama konuşması yapan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Kürt dilinin, kültürünün ve tarihinin çocuklara sevdirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Eşit Haklar ve Ortak Kuruluş
Bu devleti Türkler ve Kürtlerin birlikte kurduğunu hatırlatan Ramanlı, Türkler hangi haklara sahipse Kürtlerin de aynı haklara sahip olması gerektiğini belirtti. Yaratılışta herkesin eşit olduğunu vurgulayan Ramanlı, “Hepimiz Allah’ın kullarıyız. Türk Türk gibi olsun, Kürt Kürt gibi olsun, Arap Arap gibi olsun. Yaratılış olarak hepimiz aynıyız, kimse bir başkasına ‘ben senden üstünüm’ diyemez.” ifadelerini kullandı.
Kelhaamed Dergisi'nin Misyonu
Kelhaamed Dergisi hakkında konuşan Ramanlı, derginin 15 yıl önce bir öncü gibi başladığını ve büyüyerek yayıldığını belirtti. “Kötü fikirlerin aramızda çoğalması gibi, bir temizlik gereklidir. Temizlik de su ile olur ama yeterli bir su ile. Kelhaamed Dergisi de bir sel gibi büyümeli ki bu kirlilik temizlensin,” dedi.
Yeni Nesil İçin Yeni Metodlar
Gençlerin okuma kültürünün giderek azaldığına işaret eden Ramanlı, gençlerin okumayı sevmediğini ve bunun değişmesi gerektiğini belirtti. “Yeni nesil için metodlarımızı değiştirmeliyiz. Çocuklarımızı kendi dilimiz, kültürümüz ve tarihimizi anlatıp sevdirmezsek, damlalar bir sel olamaz. Coşkun bir sel olmak istiyorsak çocuklarımızı da buna katmalıyız,” dedi.
Eşit Haklar Konusundaki Düşünceler
Devlet sisteminin eşit haklar konusunda değişmesi gerektiğini savunan Ramanlı, “Biz Kürtler de Türkler gibi bu devletin sahibiyiz. Beraber kanlarımızı akıttık. Türkler hangi haklara sahip ise Kürtlerin de o haklara sahip olması lazım. Dil, statü ve diğer konularda eşitlik sağlanmalı. Bu konuda yazarlarımız ve araştırmacılarımız çalışmalı,” ifadelerini kullandı.
Kürtlerin Tarihi ve İslam
“Banga Heq” ismiyle ilgili bir anekdot paylaşan Ramanlı, ismin Mahmud Barzanci’nin 101 yıl önce çıkardığı gazeteden ilham aldığını belirtti. Ramanlı, “Kürtlerin tarihini bilenler, İslam’ın tarihini de bilirler. Çünkü dilimiz bizleri dinimize götürüyor. Sanatçılarımız, edebiyatçılarımız, şairlerimizin hemen hepsi birer alim ve seydadır,” dedi.
Bu etkinlikteki konuşmalar, Kürt kültürünün ve dilinin korunması ve eşit haklar mücadelesinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.