ANKARA (AA) - Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'a bağlı TVEL yakıt şirketi, Hindistan'da faaliyet gösteren Kudankulam Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) üçüncü ve dördüncü üniteleri için nükleer yakıt tedarik sözleşmesini yürürlüğe koydu.

Rosatom'dan yapılan açıklamaya göre, söz konusu sözleşme, reaktör çekirdeklerine yakıt yüklenmeye başlamasından itibaren ünitelerin hizmet ömrünün tamamını kapsıyor.

Rus ve Hintli uzmanlar, Kudankulam NGS Projesi'nin ilk aşamasını oluşturan birinci ve ikinci güç ünitelerinin işletimi sırasında geliştirilmiş nükleer yakıt ve uzatılmış yakıt döngüleri kullanarak bu ünitelerin verimliliğini artırmaya yönelik büyük çaba gösterdi.

Kudankulam NGS'ye 2022'den bu yana TVS-2M tipi geliştirilmiş nükleer yakıt tedarik ediliyor. Yeni yakıt, sağlam yapısı, yeni nesil kalıntı önleyici filtresi ve daha yüksek uranyum kütlesi sayesinde reaktörlerin daha güvenilir ve düşük maliyetle çalışmasına imkan veriyor. Söz konusu yakıtın kullanımına başlanması aynı zamanda kullanılmış yakıtın boşaltılması ve taze yakıtın yüklenmesi için kapatmadan önce reaktörün sürekli çalıştığı süre anlamına gelen yakıt döngüsünün 12 aydan 18 aya çıkarılmasını sağladı.

Daha uzun yakıt döngülerinde işletim, güç ünitesinin yakıtın yeniden yüklenmesi için daha az kapatılmasını ve yıl boyunca daha fazla enerji üretmesini sağladığından ekonomik verimliliği de artırıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TVEL Başkanı Natalia Nikipelova, Kudankulam'ın ikinci aşamasını oluşturan ünitelerin 18 aylık uzatılmış yakıt döngüsüyle çalıştırılacak ilk VVER-1000 reaktörleri olacağını belirterek, "Bu, daha önce Rusya ve Çin'deki benzer reaktörlerde uygulanan verimli çözümlerin Kudankulam'ın faaliyet gösteren güç ünitelerinde de uygulanmaya başlanmasıyla son yıllardaki başarılı iş birliğimizin bir kanıtı. Rosatom, NGS'nin tüm hizmet ömrü boyunca nükleer yakıt tedarik etmekle kalmayıp mühendislik hizmetleri de sunarak yakıt ve yakıt döngüsüne yönelik yeni çözümlerle güç ünitelerinin verimliliğini arttırıyor." ifadelerini kullandı.